Hem lezzeti hem de kokusu ile kahve içecekler arasında vazgeçilmezlerimizdendir. Birçok farklı çeşidi bulunan kahve her türlü damak zevkine hitap edebilmektedir. İçerisinde yüksek miktarda kafein bulundurmaktadır.
Kahvenin Faydaları
Enerjinizi yükseltir
Kahvenin en bilindik faydası kendimizi yorgun ve halsiz hissettiğimiz durumlarda enerjinizi artırma konusunda büyük etki sağlamasıdır. İçildikten andan itibaren kısa sürede kafeinin etkisi ile beyinde bir uyartı oluşmasını sağlayıp vücudunuzun daha enerjik bir hale gelmesini sağlar. Ancak günde en fazla 2 fincan içmelisiniz.
Stresi azaltır
Günde 1 fincan kahve içen kişilerde stres oranını azaltıp daha kontrollü bir ruh hali içerisinde olmanıza yardımcı olur. Özelliklede sabah saatlerinde içilen kahve güne daha stressiz bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır.
Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar
Kahvenin içeriğinde bulunan maddeler sayesinde bağırsak hücrelerini uyarıp daha iyi çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Eğer sindirim konusunda problemler yaşıyorsanız bu sorunun giderilmesine yardımcı olabilir. Kabızlığın giderilmesi konusunda çok etkilidir.
Kanseri önler
Yapılan araştırmalarda günde 1 fincan kahve içen kişilerin kansere yakalanma oranının içmeyen bireylere oranlara yüzde 30 daha az olduğu tespit edilmiştir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Eğer kahveyi süt tozu ve şeker ilavesiz tüketirseniz yağ yakımını hızlandırıcı bir etki sağlamaktadır. Yağ yakımının hızlanması demek daha hızlı kilo vermeniz demektir. Kahve sayesinde metabolizmanız daha hızlı çalışmaktadır.
Depresyonu önler
Günde 1 fincan kahve içildiğinde stres azalacağı ve kendinizi daha rahatlamış hissedeceğiz için depresyona girme ihtimaliniz azalır. Kahve sayesinde depresyon riski yüzde 60 azalmaktadır.
Baş ağrısı azaltır
Kafeinin ağrı kesici özelliği sayesinde baş ağrınız olduğu zamanlarda kahve içmeniz çok etkili olacaktır. Hızlı bir şekilde başınızdaki ağrıyı azaltacaktır. Migren problemi olan kişiler kahve sayesinde ağrılarının şiddetini azaltabilir.
Pankreasa iyi gelir
Kahve pankreasınızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Pankreas kanseri ve şeker hastalığına karşı koruyucudur.
Alzhemir rahatsızlığını önler
Kahvenin içeriğinde bulunan maddeler alzhemir hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Karaciğere iyi gelir
Kahve sayesinde karaciğeriniz daha düzenli çalışacağı için karaciğer rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kahvenin Zararları Nelerdir?
Tansiyonu yükseltir
Fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısı ve kan basıncının artması gibi sorunlara yol açar. Buda tansiyonunuzun yükselmesine sebep olur. Yüksek tansiyon birçok rahatsızlığı tetiklediği için tehlike oluşturmaktadır.
Özellikle aç karnına içilen kahve kalp çarpıntısını artıracağı için dikkatli olmanız gerekmektedir.
Uyku problemine yol açabilir
Çok fazla kahve tüketildiğinde uyku düzeninizde bozulmalar meydana gelebilir. Özellikle akşam saatlerinde içilen kahve uykunuzun gelmemesine sebep olabilir.
Doğurganlığı azaltır
Çok aşırı kahve tüketilmesi hamile kalma ihtimalini azaltmaktadır. Ayrıca gebelik döneminde kahve tüketimi düşük yapma riskine yol açabilmektedir.
Vitamin ve mineral kaybına sebep olur
Aşırı kahve tüketiminde vücudunuzda bulunan vitamin ve mineraller idrar ile dışarı atıldığı için vitamin ve mineral eksikliği yaşanmasına sebep olmaktadır. Vitamin ve mineral eksikliği ise birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.
Mide problemlerine neden olur
Çok fazla kahve tüketmek gastrit, ülser, reflü ve karın ağrısı gibi mide sorunlarına yol açabilir. Bu gibi rahatsızlıklarda yaşam kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır.
Aşırı idrara çıkartır
Çok fazla kahve tükettiğinizde idrara çıkma sayınızda artış yaşanır. Ve buda can sıkıcı bir hal alabilir. Çok fazla idrara çıkıyor olmanız insülin dengenizi de bozacak ve buda rahatsızlıklara yol açacaktır.
Şeker hastalığı riskini artırır
Kahveyi şekerle ve çok fazla tüketiyorsanız şeker hastalığına yakalanma riskinizde artacaktır. Kahveyi mümkün olduğunca şekersiz ve süt tozu ilave etmeden tüketmeye çalışın.
Görme bozukluklarına sebep olur
Çok fazla kahve tüketmek astigmat, miyop, hipermetrop ve katarakt gibi göz problemlerinin oluşmasına yol açmaktadır.
Yorum Yap